A mai korszerű, inverteres klímák segítségével nagyon jó hatásfokkal és komfortosan lehet fűteni a lakásokban. A fűtő üzemmódban a klímában fordítva működik a hőáramlás: belül képződik a meleg, míg a kinti hőcserélőt hűteni fogja a készülék.

Fontos tudnivaló, hogy a klíma kültéri egységünknél – főleg párás időben – lekondenzálódik a nedvesség és a kültéri tálcában csapódik le, illetve kifolyik a klíma alján.

Ez a folyadék a hideg időben megfagyhat és feltorlódhat a tálcában, majd a klíma kültéri egységének lapátját elérve tönkreteheti a lapátot.

Ennek a jelenségnek a megelőzésére alkalmazzuk a kültéri cseppvíztálca fűtését egy hajlítható fűtőszál és az ezt bekapcsoló termosztát beépítésével. A termosztát nulla fok alatt bekapcsolja  a fűtőszálat és nem engedi belefagyni a lekondenzálódott párát a lefolyóba. Hosszabb cseppvízcső esetén magát a csövet is fűteni kell, mivel hiába fűtjük fel a kifolyást, ha egy másik szakaszon jégdugó képződik és nem a kijelölt helyre távozik a víz, hanem szabályozatlanul a csepptálcából az erkélyre, földre, szomszéd ablakába stb. Egy ilyen téliestő szett klímánkénti költésge brt 25.000Ft-ba kerül.

Az inverteres klímákkal -30 fokos kinti hőmérsékletnél is lehet fűteni (igaz, ekkor már jelentősen rosszabb a hatékonysága, mint amikor kisebb hőkülönbséget kell kiegyenlítenie). A fűtésre használt energia a kinti hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan növekszik. Mindegyik klímának azaz a felhasznált (gáznak R410a mollier diagram) van egy hatásfok-görbéje, ami azt mutatja, hogy egy egység villamos energiából hány egység hőenergiát képes leadni a készülék, és mindezt milyen külső hőmérséklet mellett. Ez a mérőszám az COP érték, ami egy szezonálisan és földrajzilag méretezett mennyiség, ami az adott éghajlatnak megfelelő valós hatékonysági értéket modellez.

A klímával történő fűtést úgy kell elképzelni, hogy amelyik szobában van beltéri egység, ott meleg lesz, ahol nincsen, ott pedig nem. Ez pontosan ugyanúgy működik, mint egy radiátoros vagy konvektoros fűtésnél. Tehát egy teljes lakás fűtéséhez több beltéri egységre is szükség lesz, illetve a kisebb helyiségek (fürdőszoba, wc stb.) infra paneleiről, vagy más fűtési megoldásáról is gondoskodni kell. Nagyobb terek, nappalik vagy hálószobák temperálására viszont kifejezetten alkalmas egy fűtésre optimalizált klíma.Gyorsan és hatékonyan emeli a szoba hőmérsékletét, mindezt energiatakarékosan és gázhálózattól független módon!

Nem mindegyik típus alkalmas a hazai viszonyok között a teljes téli időszakban való fűtésre, ellenben vannak olyan klímák, amelyeket kifejezetten erre optimalizáltak a gyártás során. Ezek akár -30 fokban is elegendő teljesítményt adnak le a fűtés során de az általánosan elterjedt -15 fokos hőmérsékleten történő fűtés már bőven elegendő az elmúlt telek átlaghőmérséklete alapján. A városi minusz 10 fokos hőmérséklet már nagyon ritka, a minusz 15 fok pedig védett, városi környezetben 50 évente egyszer fordul elő, fagyzugosabb területeken.

Amíg hűtésre szinte bármelyik gyártó készüléke megfelelhetet addig fűtésre kizárólag minőségi klímaberendezést szabad megvárásolni!

Drasztikus a minőségi különbség a japán gyártók javára zajszintben és hatékonyságban egyaránt, a prémium gyártók klímáinál szinte nincsen eltérés hallás alapján a hűtés és fűtés közötti zajszintben míg ez közel sem mondható el egy középkategóriás klímaberendezés esetén.

A klímák fűtés üzemmódban sokkal nagyobb üzemi nyomáson dolgoznak és ez jól hallható zajként jelentkezik az olcsóbb készülékek kültéri egységében.

A gázellátás bizonytalansága miatt egyre keresettebbek ezek a klímakészülékek, mivel a legegyszerűbb módon adnak biztonságos alternatívát a lakás fűtésére  – arról nem is beszélve, hogy mellette még a nyári hűtés funkcióját is ellátják. Egy klímákkal történő fűtés kivitelezése nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy komplett gázos rendszer kiépítése, engedélyeztetése.

Amennyiben házunkban padló- vagy falfűtés található, érdemesebb a klíma komplexebb változatában gondolkodni és egy hőszivattyút telepíteni a fűtésre használt víz melegítésére. A radiátoros rendszerekhez képest sokkal kisebb előremenő vízhőmérsékletre van szükség (35-40 fok), így egyetlen hőszivattyúval a komplett lakás is kifűthető gazdaságosan. 

Szívesen adok tanácsot a klímákkal történő fűtéshez, mivel elfogulatlanul egy megbízható és praktikusan üzemelő fűtési megoldásnak tartom.

Nagyon fontos!

A klíma kültéri egységét szigorúan tilos télire letakarni fóliával! Ha valamivel tönkre lehet tenni- az amúgy kültérre tervezett berendezést- az a klíma dunsztolásos letakarása lesz. A klíma kültéri egységében elektromos csatlakozások, panelek és áramkörök helyezkednek el, szigetelt részeken, viszont amire nem képes az eső és a hó, azt a fólia alatt beragadó pára elvégzi és tönkreteszi a komplett kültéri egységet.

Gyakran látok épületek, lakótelepi házak oldalán ilyen módon ” téliesített” klímát, amelyik a gondoskodó tulajdonosa által fogja bevégezni, jóval hamarabb mintha hozzá sem nyúltak volna. A klímának nagyon fontos, hogy szellőzhessen a burkolata és az esetlegesen ráfolyó, aláfolyó nedvesség szépen kiszáradjon a védőburkolatából. Tehát ne takarjuk le, maximum egy fábol készült, nem légmentes dobozolás ami segíthet kitelelnie a klímának, de ez sem feltétlenül szükséges, hiszen háztetőkön, lapostetőn, nyílt térben is évtizedekig teszi a dolgát, ezekre a körülményekre tervezték ugyanis a mérnökök.

Tarifák, engedélyeztetés.

Gyakran hallani reklámokban a Geo- és H-tarifa kifejezést, de nem egyszerű eligazodni a szolgáltatóknál, sem az árakban, sem a szabályozásában a bikkfanyelven megfogalmazott tájékoztatók miatt. Pedig egy megtérülő befektetést jelent, amennyiben korszerű és energiatakarékos eszközöket használunk a villannyal történő fűtésre.

Geo-tarifát az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltatónál igényelhetjük. A feltétele egy külön mérőóra, amit a szolgáltató ingyen telepít, viszont a házba történő bevezetést az órától már nekünk kell kiviteleztetni egy engedéllyel is rendelkező villanyszerelővel. Az áram kétszer két órás időszakon kívül – ami reggel 8-10 óra között és délután 16-18 óra között tart – a rendelkezésünkre áll az alábbi tarifatáblázat szerint az év 365 napján. Az igényléshez legalább 3-as hatékonysággal rendelkező (COP) berendezés (klíma vagy hőszivattyú) szükséges és erről egy tanúsítványt kell kérnünk a készülék forgalmazójától, majd engedélyeztetni kell az áramszolgáltatónál.

A GEO-tarifára csak a hőszivattyús berendezést, a H-tarifára egyéb megújuló energiaforrásunk energiaellátását is rá lehet kötni fix bekötéssel. Ha a hőszivattyú gyári tartozéka az elektromos rásegítő fűtés (ami arra hivatott, hogy –6, –8 °C alatt a hőszivattyús üzemre rásegítsen), akkor az is megkaphatja a kedvezményes tarifát. Előnye a Geo-tarifának, hogy tavasztól őszig a nyári időszakban a hűtéshez szükséges energiát is vételezhetjük a kedvezményes árral.

 

H-tarifa bármelyik szolgáltatónál törvényi előírás szerint elérhető, viszont csak az ősztől tavaszig terjedő időszakban. A H-tarifánál nincsen csúcsüzembeni kimaradás, ami praktikus lehet, mivel egy hőszivattyút nem kell külön szabályozni, hogy a leolvasztás üzemmód éppen ne egy áramszünet idejére essen, ami akár károsíthatja is a berendezésünket.

Normál esetben ahány amper van a házban nappali áramban, térítésmentesen annyi ampert lehet igényelni a hőszivattyús berendezéshez.

Lakossági villamos energia díjak (Ft/kWh) ELMÜ

Klíma beszerelés 3+2 év garanciával.
Beszerelés alap esetben 63000-Ft
Részletesen itt

Hívjon most